Τι είναι ο Αριθμός Πλαισίου του Αυτοκινήτου ή VIN και σε τι χρησιμεύει;

Posted by: admin Comments: 0 0 Post Date: 23 Νοεμβρίου 2018

Τι είναι ο Αριθμός Πλαισίου του Αυτοκινήτου ή VIN και σε τι χρησιμεύει;

Οι αριθμοί αναγνώρισης οχημάτων αποτελούνται από έναν συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων. Είναι μοναδικός σε κάθε αυτοκίνητο όπως είναι το ανθρώπινο γονιδίωμα στον άνθρωπο. Αποτελείται από 17 χαρακτήρες που αποτυπώνονται σε κάθε όχημα από τον κατασκευαστή τους. Ο αριθμός πλαισίου συνήθως βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του παρμπρίζ ή στην μεσαία κολώνα στην πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού με τη μορφή αυτοκόλλητου ή μεταλλικής ταμπέλας. Επιπλέον πάντα είναι αποτυπωμένο επάνω στο σασί του αυτοκινήτου στον χώρο της μηχανής.

 

Στον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου περιέχονται πληροφορίες που δείχνουν τον τύπο του οχήματος, την χώρα της κατασκευάστριας εταιρίας, το έτος παραγωγής, το εργοστάσιο όπου το όχημα κατασκευάστηκε, αύξοντα αριθμό του οχήματος κ.α.

Για αυτό τον λόγο και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, σε κλοπές, στην ασφαλιστική κάλυψη ενός οχήματος αλλά και για την ανάκληση παρτίδας ελαττωματικών αυτοκινήτων.

Τα πρώτα τρία σύμβολα (γράμματα ή αριθμοί) ονομάζονται World Manufacturer Identifier (WMI) και μας δείχνουν τον κατασκευαστή και την χώρα προέλευσης του οχήματος. Τα μεσαία σύμβολα 4 – 9 ονομάζονται Vehicle Descriptor Section (VDS) και περιγράφουν το όχημα. Τέλος το υπόλοιπο γκρουπ των συμβόλων 10 – 17 ονομάζεται Vehicle Identifier Section (VIS) και είναι ένας μοναδικός σειριακός αριθμός με βάση τον οποίο κάθε κατασκευαστής μπορεί να αναγνωρίσει κάποιο συγκεκριμένο όχημα.


Παράδειγμα πως αναλύεται ένας αριθμός πλαισίου

Όπως γίνεται κατανοητό για την αγορά ενός αυτοκινήτου μπορούμε να διαπιστώσουμε το πραγματικό έτος κατασκευής του οχήματος με μια ματιά στον αριθμό πλαισίου, καθώς πολλές φορές για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα η άδεια κυκλοφορίας αναγράφει μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το διάστημα από το 1954 μέχρι και το 1981 κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιούσε διαφορετική μορφή για την αναγνώριση των οχημάτων του από τον τωρινό 17 ψήφιο αριθμό πλαισίου.

 

 

Share this post

Call Now ButtonΚαλέστε μας!!!